"Aktiivimalli" ei aktivoi, se lannistaa

Perjantai 29.12.2017 klo 14:53


Sipilän hallituksen hyväksymä työttömien ”aktiivimalli”, jossa työttömyysturvaa leikataan jos työtön ei ole saanut työtä, koulutusta tai harjoittelupaikkaa on melkoisessa vastatuulessa, ja ihan aiheesta.

Kysymys ei ole siitä, etteikö työttömillä pitäisi olla velvoitetta löytää työtä tai koulutusta. Pitää olla ja näin on nytkin.

Se mikä mallissa on erittäin epäoikeudenmukaista on se, että heikossa taloudellisessa asemassa olevia ihmisia rankaistaan siitä ettei töitä vain ole aina saatavilla. Sama koskee koulutusta, harjoittelua tai työvoimapoliittisia toimia. Jälkimmäisestä on rahat leikattu tehokkaasti pois, koulutuspaikkoja on vähennetty ja palkkatukiin tarkoitettavat määrärahat ovat huimasti pienemmät kuin ennen.

Eli pelkällä ”kepillä” ei homma toimi, tarvitaan myös ”porkkanaa” ja mahdollisuuksia asemansa parantamiseen.

Sitä paitsi kannattaa uhrata ajatus sillekin, että paraneeko työttömän ihmisen työllistymisen todennäköisyys sillä että hänen asemaansa heikennetään entisestään? Ei parane, päinvastoin.

Onneksi asiaan liittyvä kansalaisaloite on saavuttanut tarvittavan määrän nimiä ja eduskunta saa sen käsiteltäväkseen. Hallituksella on mahdollisuus tarttua tilaisuuteen ja perua jälleen yksi huono päätös.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini