Sananen tai pari Kallislahdesta

Tiistai 19.9.2017 klo 12:21

Koulukeskustelu Savonlinnassa jatkuu kuumana. Ensi syksynä lakkaavan Normaalikoulun lasten koulupaikasta saatiin onneksi viimein päätös, vaikka siinäkin tuntui jotakin kivistävän se, että kaupunginhallitus teki aivan oikean esityksen mutta sen tekijä oli väärä. Pääasia kuitenkin on, että Normaalikoulussa opintietään käyvät lapset saavat jatkaa hyvissä kouluissa myös ensi syksynä ja kaupunki voi aloittaa todenteolla käytännönjärjestelyt opetuksen järjestämisen suhteen.

Kaupunginvaltuusto käsitteli eilen myös Kallislahden koulun tulevaisuutta. Sivistystoimenjohtaja oli esittänyt koulun lakkauttamistoimenpiteiden käynnistämistä, vedoten sovitun 25 oppilaan ”turvarajan” alittumiseen (Tänä vuonna 24 oppilasta, sen jälkeen 21, 21, 22 ja 25). Tuosta turvarajasta on väännetty kättä Savonlinnassa, ainakin niin kauan kun itse olen valtuutettuna toiminut.  Olen aina puolustanut rajaa ja sen kunnioittamista, myös Kallislahden kohdalla. Mielestäni raja on selkeä ja reilu.

Tämä ei kuitenkaan sopinut uusille luottamushenkilöille ja kaupunginhallituksessa äänestyksen jälkeen päätettiin hyvin epämääräisestä ja vapaamuotoisesta kirjauksesta asian suhteen, jossa myös toimivaltasuhteet menevät iloisesti sekaisin.

Sunnuntai-iltana puoli kymmenen aikaa valtuutettujen sähköpostiin putkahti viesti Rantasalmen kunnanhallituksen ja – valtuuston puheenjohtajilta, jossa esitettiin neuvotteluiden aloittamista Rantasalmen ja Savonlinnan välillä Rantasalmen eteläosien oppilaiden sijoittumisesta Kallislahden kouluun. Esitys on erittäin tervetullut ja neuvottelut tulee käydä vakavasti sekä perusteellisesti. Esitys myös muutti tilannetta keskeisesti Kallislahden koulun osalta.

Esitin valtuustossa sosialidemokraattien ja kokoomuksen ryhmien tukemana asian palauttamista uuteen valmisteluun, jossa selvitettäisiin Kallislahden koulukiinteistön investointitarpeet sekä käytäisiin neuvottelut kuntarajat ylittävästä yhteistyöstä ja sen ehdoista Rantasalmen kanssa. Minusta se olisi ollut hyvän hallintotavan mukaista ja tietoon perustuvaa päätöksentekoa sekä myös vahva viesti Rantasalmelle Savonlinnan tahtotilasta.

Tämä ei sopinut valtuuston enemmistölle. Varsinkin suurin valtuustoryhmä Keskusta painoi asiassa päälle, että Kallislahden suhteen painetaan eteenpäin sammutetuin lyhdyin ja vähän katsellaan tuleeko yhteistyöstä Rantasalmen kanssa puheiden lisäksi villojakin.

Seuraava vaihtoehto olisi ollut esittää Kallislahden koulun lakkauttamisprosessin käynnistämistä, mutta se olisi ollut mielestäni huono vaihtoehto koska Rantasalmen nokkamiesten lähestyminen pitää ottaa vakavasti. Siksi esitin asian jättämistä pöydälle ja neuvotteluiden käynnistämistä naapuripitäjän kanssa. Esitys sai riittävän kannatuksen ja päätöksentekoa jatketaan lokakuussa. Sitä ennen ehtii kyllä selvittää kuinka paljon Rantasalmelta olisi tulossa oppilaita Kallislahteen ja onko Rantasalmi valmis maksamaan oppilaskohtaiset kustannukset nuorten asukkaidensa perusopetuksesta. Karkeasti laskettuna se on noin 11 000 €/v. per oppilas.

Miksi 25 oppilaan turvaraja tai oppilasraja on sitten perusteltu? Koska pienet yksiköt ovat erittäin kalliita, eivätkä ne ole myöskään opetuksen laadun kannalta kovin ihanteellisia. Savonlinnassa oppilasmäärät ovat rajussa laskussa, samalla vähenevät myös resurssit opetuksen järjestämiseen jos kouluverkko ei sopeudu tilanteeseen siitä seuraa merkittäviä taloudellisia ongelmia. Käytännössä suuremmat koulut ja niiden oppilaat joutuvat maksumiehiksi, kun heidän opetuksen tasosta joudutaan tinkimään tehottoman kouluverkon vuoksi.

Mitä tulee opetuksen laatukysymykseen tässä keskustelussa niin suuresti arvostamani keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja ja rehtori Reima Härkönen perusteli 25 oppilaan rajan merkitystä vielä viime keväänä vaalikonevastauksessaan seuraavasti:

"Tuo 25 oppilaan raja on ymmärrettävä, koska kyläkoulun tulisi olla sellainen, että se työllistää kolme opetusryhmää ja siksi tuon rajan alle meneminen olisi jo opetuksen laadun kannalta huono ratkaisu, yhdysluokkaopetus tulisi olla maksimissaan kahden luokan yhteistä."

Mielestäni tuossa on paljon järkeä. Koulut ovat opetusta varten ja jos sitä ei voida järjestää tarkoituksenmukaisesti silloin, niin oppilaat tulee sijoittaa toiseen kouluun. Kyläkoulujen lakkauttamisesta ei pidä kukaan, mutta päätöksentekijät joutuvat katsomaan isompia kokonaisuuksia ja sen pitäisi tapahtua asiantuntijavalmistelun tietoon pohjaten.

Nyt vaan tuumasta toimeen, ja neuvottelemaan Rantasalmen kanssa kuntarajat ylittävästä kouluyhteistyöstä. Toivottavasti kuulemme pian hyviä uutisia joiden myötä voimme pitää Kallislahden koulun toiminnassa kohtuullisen oppilasmäärän täyttyessä, eikä valtuutettujen tarvitse turvautua kikkailuihin tai huonoon hallintoon kyläkouluihin liittyvien intohimojensa tyydyttämiseksi.

Kommentoi kirjoitusta.

Norssi jatkaa Kuninkaankartanonmäellä

Tiistai 12.9.2017

Lupasin tänään Itä-Savossa, että nyt loppuu vatkaaminen Savonlinnan Normaalikoulun alakoululaisten tulevan koulupaikan ympärillä.

Tein esittelyn ja keskustelun jälkeen kaupunginhallituksessa muutosesityksen kaupunginjohtajan esitykseen. Äänestyksen lopputuloksena sain puheenjohtajana kopauttaa nuijan pöytään ja esitykseni oli tullut päätökseksi.

Nykyisten normaalikoululaisten opin tie jatkuu ensi vuonna Okl:n kiinteistössä, yläaste siirtyy Talvisaloon. Kellarpeltoon ja Pihlajaniemelle perustetaan taas kutosluokat.

Nyt voidaan alkaa todenteolla luomaan hyvää oppimisympäristöä keskustan lapsille.

Kiitos yhteistyöstä muille kaupunginhallituksen jäsenille, sivistyslautakunnalle kovasta ponnistelusta sekä virkamiehille perusteellisesta selvitystyöstä.

Kommentoi kirjoitusta.

Metsä Woodin investointiaie

Keskiviikko 6.9.2017

Nyt se on julkista!

Metsä Wood suunnittelee 52 miljoonaan investointia Savonlinnaan.

Pikkaisen on ollut tuskaista istua tämän tiedon päällä jo jonkin aikaa. Kaupunginjohtaja Laineelle erityiskiitokset hyvästä toiminnasta hankkeen edistämisessä. Myös kaupunginhallituksessa on ollut määrätietoinen ote asian vauhdittamisessa.

Savonlinnassa on maan suurin mekaanisen metsäteollisuuden keskittymä. Jos hanke menee maaliin niin UPM:n ja Metsä Woodin yhteenlasketut investoinnit viime vuosina ovat olleet Savonlinnan tehtaisiin yli 100 miljoonaa euroa.

Kommentoi kirjoitusta.

Onneton termi

Torstai 24.8.2017

Nälkävuosien tasolle vajonnut syntyvyys on aito ja monimutkainen yhteiskunnallinen kysymys. Ilmiö joka kertoo jotain yhteiskunnastamme ja jota kannattaa politiikassa vakavasti pohtia.

"Synnytystalkoot" on onneton termi, josta moni on pahoittanut mielensä ja varsin hyvästä syystä. Selittely ei auta ja vielä vähemmän auttaa se että sanotaan, ettet saa loukkaantua tälläisestä.

"Synnytystalkoot" vastuuttavat juuri naiset synnyttämään talkoilla lapsia isänmaan eläväksi voimaksi. Se ei ole sellainen viesti, jolla toivoisin keskusteltavan sinänsä erittäin tärkeästä kysymyksestä.

Jos "synnytystalkoot" ovat arjesta vieraantunutta kieltä, niin samoin ovat puheet siitä, että lasten saaminen on itsekästä hoivavietin toteuttamista kuten ovat puheet siitä tämä yhteiskunta on yksinkertaisesti niin kamala lapsivastainen paikka, että sen vuoksi syntyvyys laahaa.

Ehkä tärkein opetus tässä kohussa on se, että lapset, ne joita on tai joita ei syystä toisesta ole, ovat jokaiselle erittäin henkilökohtainen asia, josta puhuminen vaatii hyvää harkintaa ja tunneälyä keneltä tahansa. Mutta erityisesti sitä vaaditaan poliitikoilta.

Olisin kyllä luullut, että tämä oppi on omaksuttu jo kauan kauan sitten

Kommentoi kirjoitusta.

Luontoarvot kunniaan kunnissa!

Tiistai 15.8.2017

Kaupungit ja kunnat tukevat monin tavoin erilaisia tapahtumia, järjestöjä ja kaikkea muuta jotka kasvattavat alueen elinvoimaa sekä sen asukkaiden hyvinvointia. Myös Savonlinna on aktiivinen tässä toiminnassa.

Olen miettinyt, että entä jos Savonlinna alkaisi tukemaan myös alueen ainutlaatuisten luontoarvojen säilymistä? Vaikkapa osallistumalla saimaannorpan pesärakennustalkoisiin tarjoamalla välineitä tai työvoimaa, hankkimalla erittäin uhanalaisten saimaanlohen tai -taimenen poikasia istutettavaksi?

Taloudellisten panosten ei tarvitse olla mittavia, mutta tehdyn työn arvo voi silti olla mittaamaton.

Konkreettinen sitoutuminen alueen luontoarvoihin luo positiivisen näkyvyyden lisäksi myös yhteenkuuluvaisuutta ja tervettä ylpeyttä kotiseudusta, jotka ovat hyvän asuinpaikan keskeisiä rakennuspuita.

Miltä kuulostaa? Haihattelua vai totista totta jo lähitulevaisuudessa?

Kommentoi kirjoitusta.

Viimeistä viedään

Maanantai 15.5.2017 klo 17:22

Ilmassa on odottava tunnelma, kun vuonna 2012 valittu Savonlinnan kaupunginvaltuusto kokoontuu viimeistä kertaa.

Tällä haavaa minulla on takana 3057 päivää Savonlinnan kaupunginvaltuutettuna.

Olen kiitollinen siitä luottamuksesta jonka kaupunkilaiset ovat osakseni suoneet. Luottamuksen olen käyttänyt tarkasti, sillä vain yhdestä valtuuston kokouksesta olen joutunut olemaan poissa ja olen pyrkinyt tuomaan kokoukseen muutakin antia kuin vain läsnäoloni. Joskus olen onnistunut, joskus epäonnistunut. Joskus on tykätty ja joskus ei. Omatunto on puhdas ja koen tehneeni parhaimpani.

Tänä keväänä valittu uusi kaupunginvaltuusto kokoontuu ensimmäistä kertaa 12.6 ja saan jatkaa ponnistelujani myös tulevat neljä vuotta. Kiitos siitä.

Kommentoi kirjoitusta.

Mauno Koivisto (1923-2017)

Perjantai 12.5.2017 klo 23:00

Eräs aikamme merkittävimmistä suomalaisista valtiomiehistä, Mauno Koivisto, on siirtynyt ajasta ikuisuuteen.

Minulla oli kunnia puristaa Presidentti Mauno Koiviston kättä Sdp:n puoluekokouksessa 2012. Muistan miettineeni, että tuo mies on tehnyt paljon. Tunsin oloni vähäpätöiseksi, mutta samaan aikaan tunsin suurta ylpeyttä siitä, että jaoimme saman sosialidemokraattisen arvopohjan.

Sotaveteraani, ammattiyhdistysmies, tohtori, valtiovarainministeri, Suomen pankin pääjohtaja, pääministeri ja Tasavallan Presidentti.

Vaikuttava ura ja vaikuttava elämä. Lepää hyvin.

Kommentoi kirjoitusta.

Paikkaneuvottelut valmistuvat kyllä aikanaan

Keskiviikko 10.5.2017

Savonlinnassa spekulaatiot ja "varmat tiedot" kuntavaalien jälkeisistä luottamuspaikkaneuvotteluista käyvät kiihkeinä.

Suosittelisin kaikille hattuun paria kourallista juuri taivaalta satanutta lunta. Neuvottelut valmistuvat kyllä aikanaan, ja lienee vieläkin hedelmällisempää haukkua varsinaista lopputulosta kuin oman vilkkaan mielikuvituksen tuotteita.

Kommentoi kirjoitusta.

Ei haukku haavaa tee

Lauantai 29.4.2017 klo 18:00

Kun lukee paikallisen sanomalehden kommenttipalstoja voi hyristä tyytyväisyyttään. Palstoilla kun päivystää väkeä joka muistaa haukkua minut sellaisissakin uutisissa, joilla ei ole mitään tekemistä allekirjoittaneen kanssa. 

Se kertoo vaan, että on tullut tehtyä jotain oikein ja että jotkut pitävät minua suurenakin uhkana. 

Kommentoi kirjoitusta.

Vielä kerran "kompensaatioista"

Keskiviikko 26.4.2017 klo 18:04

Kun tarkemmin miettii, niin Savonlinnaan myönnetyt "kompensaatiot" ovat aivan loistavia, siis poliittisen spinnauksen mielikuvituksen kannalta.

Ajatelkaa nyt, jo saatuna "kompensaationa" esitellään 750 000 euron rahoitus harjoitusjäähallille. Siitäkin huolimatta, että rahoitusta ei ole vielä myönnetty. Onhan se loistava esitys siinäkin mielessä, että valtio voi hyvinkin säästää tuon rahan kun Savonlinnalla OKL:n siirron jälkeisessä maailmassa ei ole varaa maksaa sitä loppuosaa hallista. Harjoitusjäähallin todellinen hintalappu on nimittäin lähempänä 3 000 000 euroa.

Kakun voi siis syödä ja säästää yhtä aikaa!

Olisi myös hauska tietää, että minkä sortin "kompensaatiorahoja" ovat kaikki muut valtion eri kunnille liikuntapaikkarakentamiseen ohjatut varat?

Toinen kaunis kukkanen on se, että kuntien valtionosuusjärjestelmään tehty muutos esitellään "kompensaatioksi" juuri Savonlinnalle. Toki se muutos tehtiin kaikkia saaristo-osakuntia varten, eikä vain Savonlinnaa kohdanneen katastrofin pehmentämiseksi. Vai oliko siis niin, että muista saaristo-osakunnista esim. Kotka, Naantali, Uusikaupunki, Espoo tai Helsinki jonkin "kompensaation" tarpeessa?

Kolmas spinnauksen taidonnäyte on ollut syyttää Savonlinnan kaupunkia siitä etteivät hyvät ministerit, kansanedustajat ja muut kekkeruusit voineet auttaa Savonlinnaa juuri lainkaan, koska kaupunki halusi koulutuspaikkoja eikä opetusministeriö halunnut niitä antaa. Yksimielinen olisi pitänyt olla, jos näin niin mihin se yksimielisesti työryhmästä lähtenyt esitys biotuotekeskuksesta jäi? Vai lasketaanko "biotuotteeksi" ne loistavat selitykset mitkä tästä tussahduksesta ovat seuranneet?

Noh, ehkä täällä täytyy tyytyä siihen, että Juha Sipilän sanan mitta on mitä mitä on. Ja todeta, että käypä "kompensaatio" yliopistosta ja 900 opiskelijasta on velkaneuvonnan etäpalveluyksikkö, selvitys siitä voiko keskiaikaiseen linnaan rakentaa katon ja 30 insinööriopiskelijaa.

Hurraa!!

Kommentoi kirjoitusta.

Ei ollut tahtoa taaskaan - kompensaatioista tuli kusetus

Keskiviikko 26.4.2017 klo 9:27

Pääministeri Juha Sipilä Savonlinnan OKL:n siirrosta Joensuuhun 19.5.2016: "Nyt pitäisi vain tämän ikävän päätöksen keskellä jaksaa kääntää katsetta tulevaisuuteen ja lähteä hakemaan sellaista ratkaisua, joka pitkässä juoksussa olisi myöskin alueen elinvoimaa nykyisestä kasvattava ratkaisu. Hallitus on valmis sellaisen ratkaisun synnyttämiseen.”

OKL:n siirron vaikutukset Savonlinnalle ovat 900 opiskelijan menetys, jonka myötä suoraan ja välillisesti menetetään 300 työpaikkaa, 12 miljoonaa ostovoimaa ja väkiluku alenee 1500-2000 asukkaalla. Verotuloja ja valtionosuuksia tuossa rytäkässä menee noin yhdeksän miljoonaa. Opiskelija-asuntoyhtiön konkurssi aiheuttaa kaupungille seitsemän miljoonan euron tappion, valtiolle lankeava lasku on mittaluokkaa kymmeniä miljoonia, puhumattakaan yksityisten ihmisten asuntovarallisuuden arvon romahtamisesta.

Tätä kaikkea kompensoidaan 30 aloituspaikalla AMK:hon, velkaneuvonnan etäpalvelupisteellä, verkostohankkeella ja selvityksellä siitä kuinka oopperajuhlien katsomo puolitetaan (ja moiset juhlat siten myös lopetetaan).

Toki sen lisäksi kompensaatioiksi kuvataan laaja joukko asiaan liittymättömiä toimenpiteitä, siinä laajuudessa että odotan listaukseen lisättävän vielä valtion ylläpitämät tiet ja maanpuolustuksen jonka valtio hoitaa Savonlinnan puolesta.

Vuoden verran, ihan viime päiviin saakka, savonlinnalaisille kerrottiin kuinka verrattoman hyvät kompensaatiot meille onkaan tulossa. Taivas aukeaa ja räntäsateen sijasta sieltä sataa itäsavolaiselle kansalle mannaa ja hunajaa!

En kuvaisi tätä pettymykseksi, vaan kusetukseksi.

Tämän kaiken keskellä tietyt tahot yrittävät kääntää kompensaatioiden täydellisen epäonnistumisen Savonlinnan kaupungin syyksi. Toiset sen vuoksi, että kaupunki piti kiinni tavoitteistaan ja toiset sen vuoksi että kaupungin tavoitteet olivat liian moninaiset.

Savonlinnan kaupunki vaati yksimielisesti kompensaatioiksi menetetyistä opiskelijapaikoista samaa määrää uusia opiskelupaikkoja.
Hyvin yksinkertaista.

Yhtä yksinkertaista on, että tämä päätös itse yliopiston lakkauttamispäätöksen jälkeen järkyttävin rauhanajan päätös Savonlinnan kaupungin 378-vuotisessa historiassa.

Kommentoi kirjoitusta.

Valtuustoryhmän puheenjohtajaksi

Sunnuntai 23.4.2017 klo 17:05

Savonlinnan Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä järjestäytyi ja valitsi allekirjoittaneen valtuustoryhmän puheenjohtajaksi. Teemu Tiainen valittiin varapuheenjohtajaksi ja Karoliina Laukkanen sihteeriksi.

Kiitämme luottamuksesta ja lähdemme rakentamaan hyvää yhteishenkeä oman valtuustoryhmän sisällä sekä hyvää yhteistyötä puolueiden välillä.

Kommentoi kirjoitusta.

Savonlinnan kaupungin tervehdys SaPKon mestaruusjuhlissa

Sunnuntai 23.4.2017 klo 17:01

Onnea SaPKo! Onnea Savonlinna! 

Minulla on miellyttävä kunniatehtävä tuoda tähän juhlaan Savonlinnan kaupungin tervehdys. 

Savonlinnalla ei ole ollut viime vuosina ihan helppoa. Tämän mestaruuden merkitys kaupungille on siten vieläkin suurempi.

SaPKo on osa kiinteä osa savonlinnalaista dna:ta. Jotain jostain ollaan ylpeitä, oli tuuli purjeissa myötäinen tai vastainen. Jotain jonka suhteen olemme aina kaikki samalla puolella.

Aina on ollut ilo kantaa SaPKon värejä. Tämä mestaruus on kuitenkin vain jäävuoren huippu, sen takaa löytyy valtavasti juniorityötä, vahvaa perinnettä ja paljon hyviä muistoja.

Kiitos tästä piristysruiskeesta SaPKon loistavalle joukkueelle, valmennukselle, joukkueenjohdolle, kaikille taustajoukoille sekä tietysti upeasti kauteen syttyneille faneille.

Kiekkokulttuuri on vahvaa Savonlinnassa. Meidän Joukkueella on huikea historia, mahtava nykytila ja loistava tulevaisuus. Toivottavasti myös fanikulttuuri saa tästä lisää voimaa. Koko kaupungin yhteinen joukkue luo yhteisöllisyyttä ja yhteisöllinen kaupunki on hyvä koti meille jokaiselle.

Savonlinnan kaupunki tekee parhaansa, että jääurheilu kaikissa muodoissaan voi täällä hyvin myös jatkossa.

Erityiskiitos heille joita ei usein muisteta juhlia, mutta ilman heitä olisi mestaruuksia, taidokkaita urheilusuorituksia tai liikunnan iloa valtavalle määrälle ihmisiä. 

Puhun nyt junnujen vanhemmista, talkoolaisista ja muista tukijoista, he ovat menestyksen kivijalka. Samalla tavalla kuin Sapko on Savonlinnalle. Vapaaehtoistyöstä ja junioreista rakentuvat myös tulevat mestaruusjuhlat!

Juhlitaan tänään samalla riemulla kun SaPKo juhli maalejaan Mestis-kaukaloissa ympäri maata.

Kiitos SaPKo, kiitos Savonlinna.

SAPKO.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Piirikokouksessa Lappeenrannassa

Lauantai 22.4.2017

Kaakkois-Suomen Sosialidemokraattien kevätpiirikokouksessa. Saavutimme selkeän vaalivoiton Kaakkois-Suomessa. 25,9% kannatuksella olemme suurin puolue Kaakkossa ja kasvatimme kannatusta edellisistä kuntavaaleista 25 kunnassa.

Puheenjohtajana olen todella ylpeä meidän joukkueesta ja yhdessä saavutetusta tuloksesta.

Kiitos äänestäjille, ehdokkaille ja tulijoukoille!

Tulos ei anna aihetta jäädä lepäämään laakereilleen. Kaikkein kovin työ on edessä.

Kuntalaisten vahvalla mandaatillla on lähdettävä tekemään vahvaa sosialiademokraattista politiikkaa. Elinvoimasta ja työllisyydestä tulee huolehtia. Sivistyspalveluita on vahvistettava ja sote-palveluita kehitetään. Turvallisuudesta ja yhteisen ympäristön hyvinvoinnista on kannettava vastuuta. Ja paljon muuta.

Pidetään kaikki mukana.

Kommentoi kirjoitusta.

Vaalien jälkilöylyt

Torstai 13.4.2017

Kuntavaalien saldo oli osaltani lopulta 529 ääntä, eli tarkistuslaskennan jälkeen minulle löytyi vielä yksi ääni. Se tarkoittaa että etumatka miehistä toiseksi eniten ääniä keränneeseen kansanedustaja Kaj Turuseen kasvoi 145 ääneen.

Henkilökohtaiseen tulokseen ja äänikuninkuuteen voi olla kohtuullisen tyytyväinen. Tavoitteena oli päästä lähelle Jouni Backmanin viime kerralla saamaa äänimäärää (505) ja auttaa SDP:n ehdokaslistaa hyvään suoritukseen.

Nyt katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan politiikan saralla. Se on puolueiden välisten neuvotteluiden ja järjestöväen käsissä.

Kiitos vielä kerran luottamuksesta kaikille äänestäjille ja onnittelut myös kaikille demokratian sankareille, jotka laittoivat itsensä peliin asettumalla ehdolle!

Kommentoi kirjoitusta.

Savonlinnan äänikuningas kiittää!

Maanantai 10.4.2017 klo 0:09

SDP on Kaakkois-Suomen suurin puolue. Piirin puheenjohtajana esitän nöyrät kiitokset kaikille ehdokkaille ja vaalityöntekijöille!

Savonlinnassa tulos on 27,1%. 14 paikkaa pidettiin. Valtuustoryhmä on kaikkein nuorin, 50% valituista on alle 40 v. Se on loistava juttu! Puheet ukkoutuneesta Sdp:sta voidaan unohtaa!

Oma äänimäärä oli 528, nousua siinä on n. 35%. Sillä heltiää Savonlinnan äänikuninkaan titteli. Kiitos luottamuksesta! Työ jatkuu!

Äänikuningattaren paikka menee tarkastuslaskentaan! Meidän A-K on kolme ääntä edellä! Pidetään peukkuja! Huikea tulos!

Kommentoi kirjoitusta.

Vaikuta - Äänestä

Sunnuntai 9.4.2017 klo 14:06

Tuttavani kysyi minulta Facebookissa, mitä konkreettista kunnat tai niiden päättäjät ovat tehneet? Kysymys oli minulle itselleni varsin hämmentävä, mutta monelle kuntalaiselle jolle yhteiskunnallinen tietous tai oman kunnan asioiden seuraaminen on vähäistä kysymys on totista totta.

Tiivistettynä kunnat vastaavat Suomessa kaikista keskeisistä hyvinvointipalveluista, päiväkodeista, kouluista, terveyspalveluista, vanhustenhuollosta, erikoissairaanhoidosta, taajamien tiestöstä, kaavoituksesta, vesihuollosta, jätevesijärjestelmistä ja monesta muusta asiasta. Kuntien ja kuntapäättäjien kädenjäljen näet kaikkialla ympärilläsi, tietyissä elämänvaiheissa ne ovat läsnä enemmän jossain vaiheessa elämään niiden suora kosketus omaan arkeen vähäisempi. Mutta jokainen tarvitsee kuntia ja niiden tuottamia palveluita. Ilman kuntia Suomi ei olisi se menestystarina joka se eittämättä monella tapaa on. Valtio ohjaa kuntia rahoituksella ja lainsäädännöllä, mutta suurin vastuu palveluista on kunnilla, ja niissä työtään tekevillä ja kunnan toiminnasta päättävillä kuntalaisilla.

Kuntavaalit eivät siis ole yhdentekevät, vaan niissä valittavat päättäjät muokkaavat ympäristöään monella tapaa. Äänestäminen ei ole velvollisuus, vaan se on oikeus. Oikeus, jota valtavalle määrälle maailman ihmisistä ei ole suotu. Väitän, että ihmisten osallistumisella omaan elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon on ollut olennainen vaikutus Suomen menestykseen. Alle sata vuotta sitten Suomessa käytiin sisällissota, jonka eräänä keskeisenä vaikuttimena oli yleisten ja yhtäläisten vaikutusmahdollisuuksien puute juuri kuntatasolla.

Äänestäminen siis kannattaa. On hyvä muistaa, että vaikka vain osa äänioikeutetuista käyttäisi äänioikeuttaan, niin valtaa käytetään aina 100 %. Kannattaa siis yrittää vaikuttaa, kuinka sitä valtaa käytetään ja ketkä sitä käyttävät. Kysymys ei ole enempää tai vähempään kuin omasta arjestasi ja oman elinympäristösi hyvinvoinnista.

Suosittelen kautta maan äänestettäväksi SDP:n loistavia ehdokkaita, joita voi äänestää liki jokaisessa Suomen kunnassa. Savonlinnassa SDP:n ehdokkaat löytyvät numeroiden 58-104 väliltä, minun numeroni on 62.

Hyvää vaalipäivää kaikille!

Kommentoi kirjoitusta.

Sananen kaupungin edunvalvonnasta

Torstai 6.4.2017 klo 13:41

Edunvalvonta. Siinä on politiikan laji, joka kysyy sitkeyttä ja kestävyyttä. Savonlinnan etujen ajamista olen saanut harjoittaa kahden valtuustokauden ajan, niin kaupunginhallituksessa, maakunnallisella ja valtakunnallisella tasolla.

Turpaan on tullut, mutta on tullut myös voittoja. Savonlinnalaisten puolustamisesta on tullut kritiikkiä ja uhkauksiakin. Mutta olen aina pitänyt kirkkaana mielessä sen, että viime kädessä minun valtakirjani kaikkiin muihinkin tehtäviin on saatu savonlinnalaisilta.

Tuota samaa ohjenuoraa suosittelisin myös paikallisille kansanedustajille, joiden vahtivuorolla Savonlinna on menettänyt yliopiston, Luonnonvarakeskuksen Punkaharjun yksikön, käräjäoikeuden ja myös hallituksen Sote-uudistus tällä esitetyllä mallilla on Savonlinnalle erittäin riskialtis ratkaisu. Meillä on Savonlinnan historiassa erittäin harvinainen tilanne, että pääkallon paikalla on kaksi kansanedustaja kahdesta suurimmasta hallituspuolueesta. Molemmat ovat vielä omien lausuntojensa mukaan oikein vaikutusvaltaisia omissa porukoissaan. Tulokset ovat olleet surkeita.

OKL:n menetys on tietysti tappiona ihan omaa luokkaansa, ja vaikka mitä muuta väitettäisiin, niin se olisi ollut estettävissä jos vain poliittista tahtoa olisi ollut. SDP:n Jouni Backmanin ja opetusministeri Jukka Gustafssonin ollessa vastuussa sitä tahtoa löytyi. Nyt ei, vaikka Savonlinnasta on kaksi kansanedustajaa kahdessa suurimmassa hallituspuolueessa.

Sipilan_lupaus.jpg

Toiset ovat reilusti tunnustaneet vastuunsa Okl:n menettämisessä, mutta joillekin tahoille se on ollut mahdotonta. Viimeksi eilen kaksi perussuomalaisten valtuutettua yritti pestä käsiään Itä-Savon mielipidepalstalla. Häpeällistä.

Vielä häpeällisempää on se, että kirjoituksen eräs kärki oli Savonlinnan vaatimissa kompensaatioissa ja niiden mollaamisessa. Okl-asiassa koko Savonlinna ja myös sen kaupunginhallitus on kulkenut yhtä jalkaa. Kaupungin esitykset kompensaatioiksi on päätetty yksimielisesti. Kärki on korvaavien koulutuspaikkojen saamisessa. Täytyy kuitenkin tunnustaa, että koko ajan mieltäni on kalvanut tunne, etteivät perussuomalaiset ole sitoutuneita yhteisiin tavoitteisiin ja yhteiseen vastuunottoon. Eilinen kirjoitus vahvisti tunteen oikeaksi.

Edunvalvontakysymyksissä kaupungissa ei saisi olla hallitus-oppositio asetelmaa. Edunvalvontaa tehdään yhdessä ja yhteisesti sovittujen tavoitteiden mukaisesti. Savonlinnan kaltaiselle aluekeskuskaupungille olisi äärimmäisen tärkeää, että kaupungin luottamushenkilöt, virkamiehet ja kansanedustajat vetävät yhtä köyttä edunvalvonnassa. Pisteet onnistumisista menevät usein luonnollisesti kansanedustajien haaviin, mutta tappioista kärsitään yhdessä.

Kaupungin tavoitteiden määrittely kuuluu kaupungille, ei yksittäisille kansanedustajille. Mutta heidän työnsä helpottuu merkittävästi kun yhteistä työtä tekemässä on isompi porukka. Toivottavasti viimeistään Okl:n kompensaatiotyön onnahtelu avaisi silmät.

Kaksilla rattailla ajaminen kannattaa lopettaa. Jos kompensaatiotyö epäonnistuu, eikä koulutuspaikkoja saada siitä kärsii jokainen savonlinnalainen riippumatta poliittisesta viiteryhmästä. Ikäviä päätöksiä on luvassa ja jokainen joutuu ottamaan osaa niiden tekemiseen.

Savonlinnan elinvoiman ja palveluiden turvaamiseksi tärkeimmät edunvalvontatavoitteet tulevaisuudessa ovat:

1. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun vahvistaminen Savonlinnassa

2. Savonlinnan keskussairaalan palveluiden ja työpaikkojen turvaaminen

3. Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistäminen

4. Teollisten investointien mahdollistaminen Savonlinnaan

5. Liikenneyhteyksien turvaaminen ja parantaminen

 

Noiden lisäksi on tietysti paljon muita isompia ja pienempiä edunvalvonnan kohteita, mutta nuo viisi tavoitetta ovat kaikkein keskeisimpiä. Niissä onnistumiseen tarvitaan ihan jokaista vaikuttamaan kykenevää ja kovaa työtä, eikä siinä ole sijaa poliittiselle käsien pesulle.

1 kommentti .

60, 62, 75

Tiistai 4.4.2017 klo 14:36

Kuntavaalien ennakkoäänestys vetelee viimeisiään. Tänään 4.4 on viimeinen mahdollisuus äänestää ennakkoon ja sunnuntaina 9.4 on varsinainen vaalipäivä. Molemmat ovat hyviä mahdollisuuksia äänestää Savonlinnassa numeroa 62.

Mutta jos jostain syystä on polte äänestää jotain toista ehdokasta, niin tässä on kaksi erinomaista vaihtoehtoa.

Savonlinnassa numerolla 60. on ehdolla Karoliina Helander. Karoliina on ensimmäisen kauden valtuutettu, ja erinomainen sellainen. Sairaanhoitajan, yrittäjän ja toimittajan töitä tehnyt nuori nainen on tehnyt minuun suuren vaikutuksen kuluneiden neljä vuoden aikana. Terävä äly, kyky kuunnella ja argumentoida, muodostavat vahvan oikeustajun kanssa ominaisuudet hyvälle kaupunginvaltuutetulle. Karoliina ei pelkää kyseenalaistaa, eikä hän pelkää tuoda näkemystään esille kovassakaan paikassa. Sellaisia ihmisiä on helppo arvostaa.

KaroliinaHE.jpg

Toinen mainio vaihtoehto Savonlinnassa on Olli-Pekka Kristiansson, numero 75. OP:lla on nuoresta iästään jo melkoinen kokemus erilaisista luottamustehtävistä niin kunnallisella tasolla kuin myös ammattiyhdistystoiminnasta. Tämän valtuutostokauden OP pitänyt pienten puolta sivistyslautakunnassa. Tehtävä ei ole ollut helppo, kun kaupungin talouden tervehdyttäminen on vaatinut kaikkein eniten juuri sivistystoimialalta. Savonlinnna Worksin rautakourien pääluottamusmiehenä toimiva kaveri ei ole juuri paineita säikkynyt kaupunginkaan luottamustehtävissä.

OpKr.jpg

Molempia ehdokkaita yhdistää se, että he ovat sosialidemokraatteja ja aktiivi-ikäisiä, perheellisiä kaupunkilaisia. Niin demareita kuin perheellisiä tarvittaisiin enemmän kaupungin päätöksentekoon. Karoliina ja OP ovat molemmat osoittautuneet luotettaviksi päättäjiksi, jotka eivät väistä haasteita ja ovat valmiita laittamaan itsensä likoon paremman Savonlinnan puolesta.

Näillä puheilla äänestämään Savonlinnassa joko 60, 62 tai 75.

Savonlinna ei ole "iltaruskon kaupunki" vaan hyvä paikka elää kaikenikäisille. Meistä jokainen uskoo Savonlinnan tulevaisuuteen ja olemme valmiita tekemään työtä sen puolesta.

(p.s Sori OP, Karoliina sai isomman kuvan. Olisit laittanut minulle vähän isomman otoksen itsestäsi. ;D)

Kommentoi kirjoitusta.

Kaikille kaikkea!

Maanantai 3.4.2017 klo 11:49

Kaikille kaikkea!

Lisää palveluita! Veroja voidaan laskea kymmenillä miljoonilla! Uusia investointeja ei rajoita kuin mielikuvitus. Tilat ja palvelut voidaan tarjota ilmaiseksi. Mistään entisestä tarvitse luopua! 

Jokainen uusi menoerä tai menetetty tulo maksaa itse itsensä.

Perusteluiksi riittävät huutomerkit ja empaattinen asenne. Ja jos ylipäätään uhraa ajatustakaan lupausten rahoittamiselle, niin katteita pysyviin menoihin voidaan ottaa investoinneista. Eikä se näytä olevan ihan niin tarkkaa onko miljoonaluokan menoille esitetty kate kymmeniätuhansia.

Vaalien jälkeen koittava arki iskee lujaa sunnuntaina valituiksi tuleville ehdokkaille ja äänestäjille, jotka kuvittelevat että asiat järjestyvät niin kuin tahtoo vain sillä että on lujasti hyvien asioiden puolesta. Palveluita rahoitetaan ihan oikealla rahalla, investoinnit on suhteutettava maksukykyyn ja veronkevennysten dynaamiset vaikutukset eivät kata tulonmenetyksiä.

Ei kannata ymmärtää väärin. Minä rakastan idealismia ja olen vankasti sitä mieltä että päättäjien pitää kyetä katsomaan myös tulevaisuuteen. Osata nähdä mitkä asiat vaativat kohennusta ja uskaltautua ottamaan hallittuja riskejä. Mutta kun sinne tulevaisuuteen katsoo pitää nähdä myös ne ikävätkin asiat. 

On vastuutonta luvata äänestäjille pelkkää mannaa ja hunajaa tulevaisuudessa. En tiedä johtuuko asenteeni siitä, että tieto lisää tuskaa vai onko kaksi valtuustokautta kaupungihallituksessa tehnyt minusta hieman kyynisen. Ehkä kyse on hieman molemmista, mutta eniten kyse on siitä, että idealisti minussa uskoo, että ihmiset arvostavat rehellisyyttä ja malttia enemmän kuin hulvatonta vaalipuhetta.

Hyvät ehdokkat ja äänestäjät, kotikaupunkia parannetaan pienillä teoilla, ei suurilla lupauksilla. Ymmärrän toki, että eihän se ketään sykähdytä, jos puhuu perusopetuksen tuntikehyksen kasvattamisesta, varhaiskasvatuksen hoitaja-lapsi mitoituksen parantamisesta tai vanhusten kotihoidon tilanteen helpottamisesta. Mutta ne ovat todellisia tekoja, ne ovat toteutettavissa ja niillä on vaikutusta. Tylsää, mutta todellista.

Lait säätelevät kunnan toimintaa ja ne lait säätelevät myös sitä, että tehtyjen talousarvioiden pitää olla kiinni todellisuudessa ja talouden pitää olla kestävällä pohjalla. Selitykseksi ei riitä se, että mopo karkasi vaalikentillä ja nyt ahdistaa kun ihmiset kyselevät annettujen lupausten perään.

On tietysti hyvä muistaa, että koko suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu idealismin kautta. On ollut visio siitä miten maata voitaisiin yhdessä rakentaa paremmaksi. Kun idealismiin yhdistyy realismi, maltti ja tieto, tulokset ovat loistavia. Suomi on tästä hyvä esimerkki.

Todellisia muutoksia tehdään määrätietoisella otteella ja pienillä teoilla, ei suurilla lupauksilla. 

Lauantaina nuori nainen kysyi minulta, "Mitä sie lupaat jos tulet valituksi?". Vastasin, että lupaan tehdä aina parhaani, lupaan perustella päätökseni ja lupaan ottaa virheistäni opiksi. Kun kysyin, että mistä asiasta haluaisit tietää tarkemmin, nainen vastasi, "Tämä riitti. Saat ääneni."

Se oli erittäin rohkaiseva keskustelu. Kiitos siitä ja kiitos luottamuksesta.

Pidetään katse valppaana, mieli rohkeana ja jalat maassa, niin kyllä me savonlinnalaiset pärjätään. Luvataan vähemmän, mutta tehdään enemmän.

Kommentoi kirjoitusta.

Vanhemmat kirjoitukset »